Ταινίες και Βιβλία

Ταινίες

Η φάρμα των ζώων George Orwell (1954 – Cartoon)

Ο Ψύλλος

Ψύλλος είναι ο τίτλος μια χειρόγραφης εφημεριδούλας, που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας. ο Ηλίας Σεϊτανίδης. «Ψύλλος» είναι όμως κι ο ίδιος ο μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μην τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Κι όπως γράφει ο ίδιος σ’ ένα φύλλο της εφημερίδας του, «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά…». Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχίαστα τέλη της δεκαετίας του ’60. Πολυβραβευμένη ταινία σε παγκόσμιο επίπεδο, και πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη, με απολαυστικές ερμηνείες.

Το καναρινί ποδήλατο

Ο Άρης Σιούτης διορίζεται δάσκαλος στην έκτη τάξη ενός δημόσιου σχολείου της Αθήνας και ανακαλύπτει ότι ένας από τους μαθητές του, ο Λευτέρης Μουρατίδης, είναι σχεδόν αναλφάβητος και απομονωμένος από τους συμμαθητές του. Αποφασίζει να βοηθήσει το παιδί να βγει από το αδιέξοδο, όμως αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια: οι συνάδελφοί του είναι ηττοπαθείς και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι, ο ίδιος ο Λευτέρης δύσπιστος, οι γονείς του δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι, ενώ και η συμπεριφορά των υπόλοιπων παιδιών δεν είναι πάντοτε φιλική απέναντι στο Λευτέρη…

Τα δελφινάκια του Αμβρακικού

Περίοδος του Μεσοπολέμου. Σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, στον κόλπο του Αμβρακικού, δύο παιδιά, ο Πέτρος (οκτώ χρόνων) και η Ανθούλα (επτά) περνάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Με τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της τρυφερής ηλικίας τους, ανακαλύπτουν σιγά σιγά το θαύμα του κόσμου που τα περιβάλλει. Ώσπου, στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού, απόβλητου από την κοινωνία (και τη ζωή) επειδή έχει φυματίωση, γνωρίζουν τη σκληρότητα των «μεγάλων» που δεν συγχωρούν εύκολα τη διαφορά ή την εξαίρεση, και αποφασίζουν να αντισταθούν.

Summerhill (2008), by Jon East, BBC.

Το Σάμερχιλ, που ίδρυσε ο Α.Σ. Νηλ και έχει σήμερα διευθύντρια την κόρη του Ζωή Ρέντχεντ, είναι ένα προοδευτικό σχολείο ηλικίας ενενήντα χρόνων, που διοικείται δημοκρατικά με τους μαθητές του να έχουν ισότιμο λόγο στους κανονισμούς λειτουργίας του. Όμως, ο Οργανισμός Πιστοποίησης Σχολικών Ιδρυμάτων (OFSTED), μέσω των επιθεωρητών του, αποφασίζει να κλείσει το σχολείο καθότι θεωρεί ότι δεν παρέχει επαρκή εκπαίδευση στους μαθητές του. Η υπόθεση οδηγείται στο δικαστήριο, όπου το σχολείο συγκρούεται μετωπικά σε μια μάχη επιβίωσης με την Βρεταννική Κυβέρνηση.Η ταινία είναι του Jon East, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει βραβευθεί με δύο βραβεία BAFTA.


Τα παιδιά της χορωδίας
Το 1948 ο Ματιέ, ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής, βρίσκει δουλειά ως επιτηρητής σε επαρχιακό σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Παρά τις αντιρρήσεις του αυταρχικού διευθυντή, οργανώνει μια χορωδία και μέσα από τη μουσική προσπαθεί να αναμορφώσει τις ψυχές των ατίθασων μαθητών. Μια μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Υποοψήφια για Όσκαρ τραγουδιού και ξενόγλωσσης ταινίας.

La Belle Verte (THE GREEN BEAUTIFUL)
Μια γυναίκα από ένα υποτιθέμενο εξωγήινο πολιτισμό έρχεται στη Γη. Βλέπει με καινούργια, «αθώα» μάτια όλα αυτά τα οποία εμείς παίρνουμε ως δεδομένα στο πολιτικό, οικονομικό αλλά και ψυχολογικό! μας σύστημα, συγκρίνοντάς τα με τα ανάλογα δεδομένα του δικού της πολιτισμού – ο οποίος όμως δεν διέφερε κάποτε από τον δικό μας! Μαθαίνουμε πώς εκείνοι μπόρεσαν να κάνουν τη μετάβαση σε ένα δικαιότερο και μαζί σοφότερο και πνευματικότερο πολιτισμό και παίρνουμε μια γεύση από την απλότητα και την ουσία ενός τέτοιου πολιτισμού.
Φινέτσα, χιούμορ και πολλά μηνύματα από ένα φιλμ που έχει την έμπνευση να κοιτάξει τη συνολικότερη εικόνα και να συστήσει μια αλλαγή ταυτόχρονα εκ των έξω και εκ των έσω.

Πολίτικη κουζίνα

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Φάνης Ιακωβίδης (τον υποδύεται ο Γιώργος Χωραφάς), καθηγητής αστροφυσικής στην Αθήνα, περιμένει τον παππού του από την Κωνσταντινούπολη, τον οποίο έχει να δει από την παιδική του ηλικία. Αρχίζοντας προετοιμασίες για την υποδοχή του προσκαλεί όλους τους φίλους του παππού του και ετοιμάζει μια σειρά από πιάτα πολίτικης κουζίνας.
Μια ξαφνική αρρώστια όμως του παππού, δεν θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στην Αθήνα. Ο καθηγητής τότε θα αποφασίσει  να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει. Εκεί επιστρέφουν όλες οι ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, οι δυσάρεστες του διωγμού και της απέλασης, αλλά και ο πρώτος έρωτας της ζωής του, η Σαϊμέ.

Νύφες

Οι Νύφες είναι βραβευμένη δραματική και ηθογραφική ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, παραγωγής 2004. Το θέμα της ταινίας είναι το ταξίδι 700 γυναικών, Ελληνίδων, Τουρκίδων, Ρωσίδων, από την Κωνσταντινούπολη προς τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσουν τους άντρες που πρόκειται να παντρευτούν, και ο έρωτας μεταξύ μίας από αυτές τις γυναίκες και ενός αμερικανού φωτογράφου.

Sweet 16 (Γλυκά δεκάξι)

Στη Σκωτία, σε μια μικρή πόλη της όπου κυριαρχεί η ανεργία, στρέφεται για μια ακόμη φορά ο Κεν Λόουτς για την ιστορία της ταινίας του «Γλυκά δεκάξι». Ηρωας ένα 15χρονο αγόρι, ο Λίαμ (ένας εξαιρετικός Μάρτιν Κόμπστον), χωρίς πατέρα, που η μητέρα του βρίσκεται στη φυλακή, ο οποίος έχει αποφασίσει, τη μέρα των 16 του γενεθλίων, όταν αυτή θ’ αποφυλακιστεί, να της προσφέρει ένα τροχόσπιτο για να ζήσουν εκεί μαζί.

Beethoven Lives Upstairs

Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ

 

Βιβλία

Τίτλος βιβλίου: Αστραδενή
Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου
Η Αστραδενή, ένα εντεκάχρονο κορίτσι, μαζί με την οικογένειά της εγκαταλείπουν τη Σύμη, για να βρουν μία καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Η προσαρμογή της στο νέο τρόπο ζωής είναι σκληρή και δύσκολη. Ο πατέρας της, μετά από πολλές δυσκολίες, βρίσκει δουλειά  αλλά με πολύ λίγα χρήματα. Αναγκάζονται να ζουν σε ένα υπόγειο διαμέρισμα με πολλές στερήσεις για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους. Η Αστραδενή αντιμετωπίζει  πολλά προβλήματα και στο σχολείο καθώς δεν έχει φίλες και οι συμμαθητές της της φέρονται άσχημα λόγω της διαφορετικότητάς της. Η Αστραδενή όμως…

Τίτλος:Ιωάννα της Λωρραίνης

Συγγραφέας: Μάρκ Τουέιν

 Η Ιωάννα της Λωραίνης ή Ζαν Ντ΄ Αρκ, όπως τη λένε οι συµπατριώτες της, γεννήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, σ΄ ένα χωριό το Ντονρεµί, στη βορειοανατολική Γαλλία. Η  χώρα της υπέφερε από τον Εκατονταετή Πόλεµο  και το κορίτσι είχε µεγαλώσει ξέροντας ότι οι Άγγλοι είχαν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της Γαλλίας .Ο  βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος 6ος είχε πεθάνει τρελός, αφήνοντας για διάδοχο έναν άβουλο γιο, τον Κάρολο τον 7ο που ζούσε εξόριστος σε µια πόλη της Γαλλίας, το Σινόν . Όταν έγινε δεκατριών ετών, η Ζαν άρχισε να λέει πως έβλεπε οράµατα κι ότι προοριζόταν να γίνει σωτήρας της Γαλλίας. Έπρεπε λοιπόν, να πάει στο Σινόν, για να πείσει το ∆ελφίνο πως ήταν θέληµα θεού ο πόλεµος εναντίον των ΄Αγγλων. Πράγματι  τον πλησίασε και κατάφερε να της επιτρέψει να οδηγήσει το στρατό στην Ορλεάνη και να την απελευθερώσει . Μετά απ’ αυτή την επιτυχία της, η Ζαν παρότρυνε τον Κάρολο να βαδίσει στην πόλη Ρεµς, για να στεφθεί βασιλιάς . Όµως, η Αγγλία εξακολουθούσε να κατέχει µεγάλο µέρος της Γαλλίας. Η  Ζαν επέµεινε να ανακαταλάβουν το Παρίσι. Ο Κάρολος αν και έδωσε την έγκρισή του, σε λίγο τη διέταξε να εγκαταλείψει την πολιορκία του Παρισιού. Εκείνη τότε ενώθηκε µε ελεύθερους µαχητές αλλά οι µάχες  που έδωσε δεν είχαν επιτυχία. Συνελήφθη από Βουργουνδούς που την πούλησαν στους ΄Αγγλους. Ο Κάρολος , ενώ θα µπορούσε να διαπραγµατευτεί την απελευθέρωσή της, αδιαφόρησε γιατί η Ζαν αποτελούσε πια ενόχληση . Ένιωθε πως ο λαός τη λάτρευε περισσότερο από εκείνον. Τη διεξαγωγή της δίκης ανέλαβε  γάλλος Αρχιεπίσκοπος  στον οποίο οι ΄Αγγλοι υποσχέθηκαν µεγάλα αξιώµατα,  αν κατόρθωνε να την κηρύξει µάγισσα. Την καταδίκασαν σε θάνατο και την οδήγησαν στην πυρά , στις 31 Μαΐου 1431 .Ο µαρτυρικός της θάνατος ξεσήκωσε τους Γάλλους που έδιωξαν εντελώς τους Άγγλους από το έδαφός τους το 1453.

Τίτλος: Ο γλάρος Ιωνάθαν

Συγγραφέας: Richard Bach

Αντί για περίληψη: 

 Τίτλος: Η εξαφάνιση

Συγγραφέας: Λίτσα Ψαραύτη

O δεκαεξάχρονος Νικήτας εξαφανίζεται στη Σάμο και ένας νεαρός δημοσιογράφος παίρνει εντολή από την εφημερίδα του να πάει επί τόπου και να ερευνήσει την υπόθεση. Ξεκινάει αναστατωμένος. Mε τον τόπο τον συνδέουν συνταρακτικές αναμνήσεις από μια προσωπική του περιπέτεια. Tα παράξενα που τον περιμένουν στο νησί, η γνωριμία του με την οικογένεια του Nικήτα – οικογένεια προσφύγων που γύρισε από τη Pωσία πριν από λίγα χρόνια – το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνιση, αλλά και τα στοιχεία που αναπάντεχα θ’ ανακαλύψει για το δικό του παρελθόν, θα τον κάμουν να ζήσει συγκλονιστικές στιγμές, κρίσιμες για τη σωτηρία του Nικήτα αλλά και για τη δική του ζωή, το δικό του μέλλον.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s